Osteopathie bij kinderen

In de prenatale fase, kunnen er al problemen ontstaan door verhoogde spanning: o.a. door de positie van de foetus (bv. een stuit- of kruinligging) , of t.g.v. onvoldoende plaats (hoeveelheid vruchtwater, gewicht baby, vorm van het bekken).

Daarnaast is de geboorte een heel natuurlijk proces maar gaat soms gepaard met een toename van stress : het kindje moet heel wat trek- en drukkrachten verwerken en opvangen. De positie, het gewicht van de baby , trage of snelle bevalling, keizersnede, zuignap, meeduwen op de buik… dit zijn veel factoren die een extra belasting voor het kindje kunnen vormen. Dankzij de fontanellen en een goede beweeglijkheid van de schedelbotstukken kan het hoofdje deze krachten goed opvangen, wat resulteert in vervorming welke meestal spontaan verdwijnen. Echter, als de krachtinwerking op de schedel te sterk is geweest, kunnen irritaties ontstaan op hersenvliezen, zenuwbanen, bloedvaten en bot. Ook mobiliteitsverlies in de wervelkolom, de schoudergordel of het bekken kan een oorzaak zijn voor het ontstaan van allerlei klachten.

Met zachte osteopathische technieken word het kindje terug in een optimale conditie gebracht om tijdens de verdere groei en ontwikkeling zo weinig mogelijk compensaties te vragen van het lichaam.

Indicaties:

  • Slik, of zuigproblematiek.
  • Voorkeurshouding,en/of afplatting of schedel.
  • Geagiteerde baby, veel huilen.
  • Reflux, verteringsproblematiek, constipatie.
  • Baby houdt zich scheef, of gooit heel regelmatig hoofdje naar achter.
  • Kindje wil niet op buikje of rugje liggen.
  • Gebruikt één arm of handje minder dan het andere.

Osteopathie vervangt niet de klassieke geneeskunde. Voor optimaal resultaat is samenwerking vaak nodig. Voor meer informatie kan u terecht bij Katrijn die hierin gespecialiseerd is.